tisdag 13 oktober 2009

ANTIKEN

Antiken definieras som en epok med sitt centrum kring medelhavet och som startade med de Egyptiska civilisationerna runt Nilendeltat och de Mesopotamiska runt floderna Eufrat och Tigris i dagens Irak ca 3000 år f kr och slutade med kristendomens övertagande som statsreligion i Rom eller väst romsfall kring år 500 ek. Antiken kännetecknas av, för sin tid, stora sociala och vetenskapliga framsteg som många anser lagt grunden för dagens västvärlds samhälle.

Delar av den världssyn som fanns under antiken lever kvar än idag. Även om vetenskapen var mer utbredd i antiken än i andra samtida samhällen så var religionen och filosofin ändå de mest påverkande faktorerna i världsbilden. Apollon var en av de mest vördade gudarna och hans präster förespråkade apolloniska världsbilden och dess dygder. Grunden till denna världssyn var;

”Känn dig själv, du är bara en vanlig människa och kan inte styra ditt liv, det formas av tillfälligheternas spel. Övermått av lycka och välgång förekommer aldrig, inse det och foga dig därefter.”

Var alltid måttfull i allt du gör. Den som förhäver sig, och försöker tillskansa sig mer än ödet låtit falla på hans lott, gör sig skyldig till hybris, övermod. Detta är det svåraste brottet av alla. Den övermodige drabbas av nemesis, gudarnas vrede och straff.

Den Apolloniska motsats var den mer lockande Dionysiska världssynen som förespråkades av Dionysos, vinet och njutningens gud. Dess dygder var omåttlighet, tygellöshet och extas. Här uppmanades grekerna att släppa loss följa sina egna drömmar och ha hämningslöst sex, allt detta utan att behöva ta ansvar för sina handlingar eftersom Dionysos själv kunde besitta de som dyrkade honom.

Antikens religion var en typ av Polyteism, vilket innebär att tro på flera gudar. Samlingen av de gudar som finns i en viss polyetisk religion kallas pantheon. De olika gudarna står för olika aspekter, och är inte alls lika allsmäktiga, och allvetande som i många andra religioner, utan har ofta förmänskligats och kan till och med dödas. Eftersom de inte alltid är närvarande överallt så kan de människor som till exempel förolämpat en viss gud, söka skydd hos en annan. På grund av att gudarna ofta har direkt kontakt med människosamhället, i en kroppslig form, och till och med bor på fysiska platser, så som Olympen, och får barn med vanliga dödliga, skapade detta dramatik och berättelser, vilket gav upphov till många dramatiska pjäser. Detta är i kontrast till den ganska tråkiga kristendomen som spelar en relativt liten roll i dagens samhälle.
Religionen under den grekiska och den romerska perioden liknade varandra mycket men romarna ville förbättra religionen och anpassa den till deras egna världsbild och samhälle. Ett exempel på förändringar som infördes var byten av namn på gudarna.

Litteratur
Antiken ägde rum för mer än 2000 år sedan och att urskilja enskilda författare från epoken är näst intill omöjligt, speciellt med tanke på att många av dessa berättelser fördes vidare muntligt med kringresande skådespelare som sannolikt också ändrade historier efter behag.

Språket i texterna liknar inte alls vårt sätt att skriva idag, utan texterna är skrivna på vers, så som de sannolikt framfördes från första början av kringresande skådespelare i Rom och Aten. Eftersom vi idag inte alls pratar och skriver på samma sätt som de gjorde då blir texterna utmanande.

Homeros
Homeros är enligt historien författaren till de både eposen Iliaden och Odyssén. Som vi tidigare nämnt vet ingen om det verkligen var han som skrev de båda verken eller om han ens har funnit. En del påstår att han har funnits, andra inte och vissa påstår att han är flera personer. Men om vi förutsätter att han fanns, var han författaren till ett av världens äldsta verk, som finns bevarade i vår tid.
Det sägs att Iliaden är den äldsta, och utspelas under och kring det trojanska kriget. Odyssén sägs ha uppkommit några år senare, och förtäljer berättelsen om den hyllade krigshjälten och hans hemfärd från kriget.

Sofokles
En annan stor författare under den här tiden var Sofokles som var en grekisk dramatiker och tragediförfattare. Han är en av tre tragedi-författare vars verk har bevarats. Enligt Suda , en grekiskt encyklopedi från 900 f.kr, skrev Sofokles över 120 verk men bara sju av dem har bevarats och finns att läsa idag. I nästan 50 år var Sofokles den mest prisbelönta dramatikern och han tävlade vid ungefär 30 olika tillfällen och vann hela 24 gånger. De mest berömda av Sofokles verk är de om Oidipus och Antigone, vilka ofta går under beteckningen den "thebanska sagocykeln".
De verk som finns kvar idag är: Aias, Antigone, Elektra, Filoktetes, Kung Oidipus, Kvinnorna i Trachis och Oidipus i Kolonos.

Hesiod
Hesiod tros ha levt runt 700 år f kr och ses av många som en annan stor författare från antiken. Man vet inte mycket om Hesiod och den största delen fakta som finns kommer från hans egna texter eftersom han tillskillnad från många andra författare från den här tiden ofta nämner sig själv i sina verk. Hans utan tvekan största verk var "Arbete och dagar" eller "Opera et dies" på latin och Theogonin. Theogonin handlar om den grekiska religionen och mytologin, berättelser om gudar, hur de kom till, deras släktskap med mera.
"Arbete och dagar" var ett mer filosofisk verk om en världssyn som kretsar kring en grundtanke; "Att arbeta är människans universella lott, men den som är villig att arbeta kommer att klarar sig."
Det uppmanar till flitighet och arbetsglädje under påståendet att allt gott kommer av arbete. Det är en sorts predikan om hur man bör leva sitt liv och därmed påverka världen och det väldiga kosmos.

Om bibeln gav svar och livsuppmaningar åt folket i senare tidsåldrar är det möjligt att Hesiods verk "Theogonin" och "Arbete och dagar" tillsammans med Homeros verk "Iliaden" och "Odyssén" utgjorde en motsvarighet för folket i det gamla grekland och tidiga romarriket, då "Iliaden", "Odyssén" och "Theogonin" var episka historier om krig, hjältedåd och gudar medan "Arbete och dagar" behandlade och gav riktlinjer i det mer vardagliga livet. Tillsammans gav de en världssyn som präglade Antiken.

Under grekiska och romerska epokerna fanns en mycket framstående kultur för sin tid. Både statyerna och byggnaderna var magnifika och återspeglade legenderna i skrifter och berättelser. De kanske mest kända byggnaderna är de sju underverken. Även om de inte alla finns kvar idag, finns de kvar I texter och legender.

4 kommentarer:

  1. Hej loggen!
    Idag började vi med att ha ett möte, vi växlade idéer, och kom fram till att Madicken ska söka fakta och skriva lite om religionen, Jocke och Mårten ska skriva om samhället, Sofia och Lisa ska skriva om litteraturhistorien, kultur, skådespeleri och ”de 7 underverken”.

    Efter lunch började vi leta fakta. Och alla började skriva lite om sina ämnen. Det sista vi gjorde var att berätta lite om vad vi fått fram.
    Mårten har beställt böckerna: Odyseen och Iliaden.
    Nu slutar vi! Puss och hej leverpastej.

    / Sofia, Lisa, Madicken, Mårten och Jocke
    MB08b

    SvaraRadera
  2. Låter bra! Fortsätt så!

    /Anna

    SvaraRadera
  3. Heej loggen!!
    på dagens lektion började vi med att läsa igenom vår text tillsammans. Och diskuterade fram vad vi behövde skriva mer om och vilka som skullle göra vad. vid kris utav datorer blev lektionen före lunch inte så aktiv. Mårten och jocke läste om hesoid som är en författare. Medans vi andra letade efter en pjäs i Iliaden. efter lunch tog vi tag i arbetet och tillsammans diskuterade hur vi skulle redovisa och hur vi skulle framföra våran korta pjäs. vi är pågång och i stort sätt klara. får ta oss tid i veckan att förbereda oss lite.
    Med vänliga hälsningar
    Lisa, Sofia, Jocke, Mårten och Madicken :)

    SvaraRadera