tisdag 13 oktober 2009

NUTIDEN

Vi skulle vilja beskriva nutidens epok som en salig blandning av tidigare epoker från litteraturhistorien. Bland annat ser man tydliga tecken av realismen och en mer verklighetsbaserad litteratur. Enligt oss så kan vi säga att "nutiden" börjar runt 1950 efter världskrigen, då historier skapades, en del sanna och en del tagna ur tomma intet. Under denna tid syntes stora skillnader i både ekonomi och välfärd i framför allt Europa, även hur länderna försökte bygga upp en struktur för att komma igen efter allt de förlorat under krigen. Mycket i litteraturen handlar också om folkets syn på framtiden, om det ens fanns någon.

1950

Under 1950 talet blev det viktigt att skriva ned händelser från krigen, skrivstilen ändrades då man mellan modernism och nutid genomlevde ett krig som fick många känslor att svaja. Människornas syn på livet förändrades dramatiskt under deras tid vid kriget, detta gjorde även att skrivstilen gjorde desamma.

1960

Under 60-talet byggdes frågorna upp om jämställdhet där arbetslitteraturen växte fram, något som skedde i Sverige då var att kvinnorna skulle få samma rätt som männen. även fantasy växte fram under 60-talet, en berömd författare är J.R.R Tolkien som skrev Sagan om härskarringen och även böckerna om hobbitsen Bilbo.



J.R.R Tolkien var en av de första att skriva böcker som inte var verklighetsbaserad som att träden springer runt och att alverna pratar. Han föddes i Sydafrika men hans föräldrar var från Engeland och bodde bara för tillfället i Afrika, ett kort tag efter att J.R.R, hans mamma och lillebror flyttat tillbaks till England fick de veta att J.R.Rs pappa hade gått bort och när J.R.R även kallad Roland var 12 år dog hans mamma och Roland med lillebror blev placerade på Fosterhem. Roland lärde sig läsa vid fyra års ålder och han var duktig på språk han kunde tyska, franska, grekiska och latin. Han föddes 1892 och dog 1973, och under sitt författarskap skrev han böcker med Fantasy inriktning. Med sin stora språk kunskap och tidigt bortgångna föräldrar hittade han nog sin fantasi och barnasinne i att behöva rymma verkligheten, han kunde språk och han var utmärkt på att texta så med sin fantasi och upplevelser i Afrika och sitt liv i England kunde han skapa en av nutidens största trilogier, början på ett nytt sett att se litteraturen. Roland förändrade människors syn med Fantasy som inspirerats av Rolands undermedvetna, alltså verkligheten.

80-90 talet


När 80-90 talet började man skriva verklighetsbaserade noveller där man blandade fiction med verkligheten. Många författare beskrev bland annat sin barndom eller något som skett under deras uppväxt. Ett typiskt exempel på en uppväxt berättelse är ”Pojken som kallades DET” av Dave Pelzer. Jag skulle även vilja säga att man började skriva böcker som på något sätt ifrågasätter samhället. Böcker om Världskrigen kom ut därde beskrev sanningen från deras ögon och ifrågasatte det som regeringarna velat dölja. En man som har varit med om det hemska som skedde i europa runt 194o var Mietek Grocher som berättar om hur han flydde från koncentrationslägret.
2000- ...

Att sätta ett typiskt tema för 2000 talet är svårt men däremot ser man tydligt hur skrivandet börjar gå in mer på undre världen, vad som sker i samhället bakom den ljusa sidan som oftast visas. Bakom demokrati och välfärd finns de kriminellas kretsar, vad försiggår utan att märkas. Vi vill nu på 2000-talet vara aktiva medan vi läser, vi vill kunna veta svaret, vi vill ha mord, kärlek och förståelse. I den här epoken har man börjat skriva romaner som bygger på sanning istället för fiktion.

Ett bra exempel på detta är boken ”Snabba Cash” av Jens Lapidus som beskrev kampen mellan Juggarna, maffian och andra kriminella grupper i Stockholm. Det växer även fram andra mörka sanningar genom skrivandet band annat om invandrarnas kam för att få komma in och tillhöra samhället och att känna gemenskapen. Till exempel har Jonas Hassen Khemiri skrivit ”Ett öga rött” där han berättar på Blattesvenska genom hela boken. Ett annat exempel är ”Kalla det vad fan du vill” där en iransk familj kommer till Sverige, de bosätter sig och man får följa deras kamp för att komma in i samhället. Det är en annan kultur, nytt språk och ett annat sätt att kommunicera. Barnen i familjen som försöker att undvika sina föräldrars frågor om hur man ska uttrycka sig och hur modern tänker för mycket på hur saker skall gå till. Även hur det svenska folket som kommer i deras väg försöker förstå hur de tänker och resonerar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar