tisdag 13 oktober 2009

RENÄSSANSEN


RENÄSSANSEN
Renässansen är ett begrepp som betyder pånyttfödelse. Den epoken som kommer efter medeltiden fick inte namnet först efter1800-talet, men redan på det tidiga 1400-talet så börjar den pånyttfödelse som Europa fick se efter de mörka tiderna. Efter flera århundraden med kyrkligt styre så börjar de kristna och muslimska världar öppna sig för varandra, och ett nytt intresse för den tiden innan den mörka medeltiden väcks, antikens Grekland. Deras avancerade vetenskap och distinkta kultur med litteratur och teater fångade fleras intressen, och man började se tiden efter Roms storvälde som en barbarisk och omänsklig epok. Med dessa nya tankar skapas humanismen, vilket blir det första steget in till renässansen, och den kulturella samt vetenskapliga världens pånyttfödelse.


VETENSKAP

Renässansen står för mycket mer än båtutflykter och bankaffärer. Den viktigaste förändringen var på den vetenskapliga, religiösa och kulturella sidan. Viktiga förutsättningar för kunskapsboomen var åtkomsten av papper, tryckpressar och andra kinesiska/arabiska uppfinningar.
Man översatte grekiska vetenskapliga skrifter till latin då det blev lättare att förstå och jobba mer internationellt.
Newtons lagar om ljus, rörelse och gravitation. Jorden fick sin nuvarande, runda form och förepassades från solsystemets mitt till en plats i periferin. Alla dessa ändringar var grunden till vår moderna vetenskap.
Det var under renässansen forskarna kom på matematiska begrepp som trigonometri med sinus och tangenstabeller. Och Columbus använde sig av den nya astronomin och med hjälp av nya upptäcktsresanden så ”uppfann” man nya djur och växter som man aldrig sätt tidigare i Europa. Samt att Leonardo Da Vinci levde under renässansen och som var en stor forskare, han forskade fram olika delar av mekanismens lagar som man fortfarande använder. Man kom också på tekniken på att fysikalisk väga blod och urinens vikt.
Fransmannen P de Maricourt uppfann magnetpolerna och skrev boken ”Om magneten” som var ett tidigt och viktigt exempel på empirisk och naturvetenskaplig forskning.

GEOGRAFI OCH EKONOMI

Under renässansen ökar intresset för omvärlden kraftigt. Med periodens tekniska framsteg som bl. a. kompassen blir det mycket enklare att resa mellan världsdelarna. Givetvis är Columbus upptäckt av Amerika en milstolpe som har stor påverkan på de nästkommande århundradena. När världen koloniseras får handeln ett helt nytt begrepp. Köpmän reser både åt väst och öst, sökandes efter dyrbarheter att föra med hem. Köpte man en billig vara i ett helt främmande land, kunde man säkert sälja den dyrt hemma och vice versa. Det var ett vågspel med oändliga faror och svårigheter och många misslyckades. Skepp gick under i stormar, karavaner blev överfallna och varje resa kunde ta åratal. De som däremot lyckades tjänade en enorm förmögenhet, vilket var något helt nytt. Det hade alltid funnits rika människor, men dessa hade nästan uteslutande varit adelsmän. Dessa köpmän var av borgarklass, människor som slitit för det de ägde. Dessa nyrika valde ofta att investera, vilket gjorde att teknologin och kulturen utvecklas med en extremt hög hastighet. Dessa förändringar kan förklara den industriella expansion som senare sker under 1800-talet för det var knappast några grevar som byggde fabriker. En annan viktig faktor till att utvecklingen framskrider så fort under renässansen är den rivalitet som fanns mellan Europas länder och även de små furstendömena. Någon sådan rivalitet hade knappast varit möjlig under medeltiden därför att ett lands ekonomiska tillväxt då berodde på hur bra skörden var, vilka epidemier som gick samt hur mycket landet krigade. Alltså faktorer som mest berodde på landet själv (även krig beror ofta på det egna landet). Under renässansen var handeln (med framför allt asiatiska länder som Kina och Japan) och koloniseringen (läs: plundrandet av Karibien och andra avlägsna och mystiska plaster) var så inkomstbringandet att de länder som kunde kontrollera den fick ett enormt ekonomiskt övertag. Och har man det bra ekonomiskt kommer allt gå framåt, kulturen, vetenskapen och krigsföringen.

KULTUR OCH LITTERATUR
Man skulle kunna säga att renässansen är en guldålder för det kulturella. Med stora namn som Leonardo Da Vinci inom konst och vetenskap, William Shakespeare inom teatern och Miguel de Cervantes inom författarkonsten var renässansen en stor litterär epok. Tack vare det att Gutenberg lanserar boktryckarkonsten kunde plötsligt information spridas till allt fler människor, snabbare än någonsin. Detta ledde på sikt att allmänbildningen ökade med hjälp av läskunnigheten. I Litteraturen framställs oftast den starka individen som går sin egen väg och det är hela människan som lyfts fram både det goda och onda. Man höjer också makthavarna till skyarna vilket inte är konstigt då det inte funnits någon direkt kulturell sysselsättning utan deras finansiering. Borgarklassen i städerna fick en bättre ekonomi och kulturbehovet ökade. Så plötsligt fanns det också en publik utanför adeln. Gillena bidrog till teateruppsättningar samt att skapare som exempelvis författare kunde leva på sina verk.
RELIGION

Människans syn på kyrkan vart allt svagare efter skapelseberättelsen hade ifrågasatts och man började få en mer friare människosyn och en mer friare moral. Tanken om ett mänskligt paradis var helt utlämnat och man kände sig mer ”obetydlig”, då man tidigare hade haft en mer central plats i skapelsen. Människan upphöjer helt enkelt sitt förnuft till gud. Kyrkor och kloster plundras och reformationen stärks och resulterar i att de folkliga språken förstärks när de översätts från latin till det lokala yttrandet. England och Sverige bryter sig fria från den katolska kyrkan och lämnar därmed den europeiska kulturtraditionen.


Arbete av:
Lukas Bjarre
Lucas Ageby
Kerim Erzurum
Peder Widborg
Thomas Linde
MB08b

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar